×

Besplatna radionica o suzbijanju rodnih stereotipa za odgojitelje i stručne suradnike!

Mliječni zub u suradnji s projektom Jednakost IN – stereotipi OUT organizira besplatne radionice za odgojitelje i stručne suradnike na temu rodne ravnopravnosti
Jednakost IN – stereotipi OUT
Jednakost IN – stereotipi OUT

Projekt Jednakost IN – stereotipi OUT provodi se s ciljem unaprjeđenja kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika da potaknu djecu da slobodno razvijaju vlastite interese i sposobnosti te da kasnije biraju zanimanje u skladu s njima, a ne budu ograničeni društvenim očekivanjima za osobe njihovog spola. Želja je omogućiti da djevojčice, jednako kao dječaci, prepoznaju STEM (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) kao područje budućeg profesionalnog interesa.

Stereotipi se kod djece stvaraju već od najranije dobi pa je uloga odgojitelja i odgojiteljica u njihovom otklanjanju presudna. Svojim osviještenim djelovanjem i modelom ponašanja mogu u velikoj mjeri pomoći djeci da razviju svoj vlastiti identitet, samosvijest i otkriju vlastite sposobnosti, što je temelj njihovog razvoja u cjelovite osobe, otporne na izazove i sposobne koristiti sve svoje potencijale.

STEREOTIP: Dječaci ne plaču; djevojčice se ne ljute.
JEDNAKOST: Svi bismo trebali imati mogućnost izražavati svoji osjećaje. Ne postoje rodno neprikladne emocije.

Tijekom projekta razvijen je čitav niz obrazovnih materijala koji se mogu koristiti u radu s djecom, ali i u obrazovanju samih nastavnika/nastavnica i odgojitelja/odgojiteljica. Najvažniji od njih su radionice za odgojno-obrazovne djelatnike i pripadajući priručnik o otklanjanju stereotipa koji se, zajedno sa svim ostalim informacijama o projektu, može pronaći na mrežnoj stranici https://kindle-equality.com/.

Projekt provodi Institut Zaposlena mama u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Asocijacijom AFA, a financira ga Europska komisija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“. Službenu brošuru projekta možete preuzeti ovdje.

Prijavite se na besplatnu online radionicu 11. ili 12. travnja!Edukativni projekt Mliječni zub prepoznao je vrijednost i kvalitetu ovog europski financiranog projekta te u suradnji s provoditeljima organizira online radionice Jednakost IN – stereotipi OUT namijenjene odgojiteljima i stručnim suradnicima u hrvatskim vrtićima.

Ciljevi radionice su usvajanje osnovne terminologije, osvještavanje o rodnim stereotipima i usvajanje strategija za suzbijanje stereotipa. U sklopu projekta Jednakost IN – stereotipi OUT izrađen je program za obuku „Treniraj trenera“ te popratni materijali poput uputa za trenere, priručnik, interaktivne kartice, video klipovi i animirani filmovi. Sudjelujući u interaktivnoj radionici koja će se kroz diskusiju baviti praktičnim primjerima iz prakse, sudionici će proći kroz sve navedene materijale i naučiti kako ih koristiti u svom daljnjem radu, kao i obuci koju će i sami kasnije provoditi.

Radionice traju dva i pol sata, provode se u online formatu, a održat će se 11. i 12. travnja 2022. u 17:30 sati putem Zoom aplikacije. Voditeljica radionica je Lana Kihas, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odgojiteljica-mentorica i koordinatorica programa Mliječni zub.

Prijavite se i vi za sudjelovanje na potpuno besplatnoj radionici te unaprijedite svoje djelovanje u otklanjanju stereotipa u svom radu s djecom rane i predškolske dobi! 

Prijaviti se možete putem ovog online upitnika, najkasnije do 8. travnja. Broj sudionika na radionicama je ograničen pa će nakon zaprimljenih 40 prijava, link za prijave biti zatvoren. Stoga savjetujemo da požurite kako biste rezervirali svoje mjesto na vrijeme!

Jednakost IN – stereotipi OUT

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje