×

Dječji vrtić Karlovac - pobjednik ovogodišnje Abecede zdravog odrastanja!

Pobjednik prvog izdanja Abecede zdravog odrastanja, na temu dentalne higijene i zdravlja zuba, je odgojna skupina Sportići 7 iz Dječjeg vrtića Karlovac. Čestitamo!
Dodjela priznanja za DV Karlovac
Dodjela priznanja za DV Karlovac
Foto: MliječniZub

Edukativno razvojni projekt Abeceda zdravog odrastanja novi je projekt MliječnogZuba, pokrenut s ciljem poticanja zdravih navika djece rane i predškolske dobi u važnim razvojnim područjima.

Prvi ciklus na temu dentalnog zdravlja i higijene zuba organiziran je u suradnji s partnerom Curaprox Hrvatska, a trajao je od rujna 2023. do ožujka 2024. godine.

Poziv na sudjelovanje u projektnom radu izazvao je veliko zanimanje dječjih vrtića iz cijele Hrvatske te su u njemu sudjelovale 53 odgojne skupine. Nakon višemjesečne provedbe pod vodstvom projektnih koordinatora - odgojitelja uz pomoć stručnih timova, stručno povjerenstvo ocijenilo je sve pristigle radove. Djeca su se u svojim radovima istaknula velikim entuzijazmom, visokom kreativnošću i željom za učenjem i istraživanjem zadane teme. Najbolje su ocijenjena i nagrađena tri vrtića - DV Karlovac, DV Konjščina i DV Ploče. Pobjednik prvog ciklusa Abecede zdravog odrastanja je Dječji vrtić Karlovac, a svečana dodjela nagrada održala se na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama!, u Zagrebu, 12. travnja.

Zahvaljujući odlično provedenom projektu, DV Karlovac osvojio je sljedeće nagrade:

  • donaciju u iznosu od 1.500€ za nabavu potrebne didaktičke i ostale opreme
  • edukaciju MliječniZub „Online pedagoška akademija“ za deset polaznika u vrijednosti 790€
  • poklon bon koordinatorima (odgojiteljima) vrtićke skupine, svaki u vrijednosti od 200€
  • poklon paket Curaprox proizvoda

Tijek provedbe projektaProjekt su više nego uspješno provele odgojiteljice Dubravka Jakuš i Branka Ožura koje kažu da su i prije uključivanja u projekt primijetile da djeca iz njihove predškolske grupe Sportići 7 postavljaju pitanja o mliječnim i trajnim zubićima. One smatraju da kroz projekte, koje i inače provode u svojem svakodnevnom radu, produbljuju načine učenja i spoznaje djece o raznim temama, a temu o dentalnoj higijeni i zdravlju zuba a su djeca prihvatila s velikim interesom. Kako im u predškolskoj skupini ispadaju mliječni zubi, tako je sve više djece imalo sve više pitanja iz dana u dan.

U početku je odgojiteljicama bilo najvažnije da se djeca suoče sa strahom od ispadanja zuba i posjeta stomatologu. Kao refleksivne praktičarke, smatrale su da mogu još više i bolje iako im je bilo izazovno djeci približiti temu, a da ne bude previše činjenica.

Odgojiteljice iz DV Karlovac

Inspiraciju su pronašle u STEM području i uspješno su organizirale razne aktivnosti uz koje su se djeca jako dobro zabavljala:

  • promatranje plaka i sline pod mikroskopom (mikroorganizmi)
  • eksperimentiranje oko procesa kako nastaju bakterije (eksperiment s kvascem i šećerom)
  • promatranje zubića povećalima (njihovih mliječnih zuba koji su im ispali)
  • proučavanje zuba u ogledalu i s pomoću stomatološkog ogledalca

Kako je projekt tekao, redovito su uključivale roditelje i informirale ih o tijeku i rezultatima. Jedna od anegdota s rada na projektu je bio posjet bake jednog djeteta, inače zubotehničarke. Razgovarajući o poslu zubotehničara, baka je u jednom trenutku iz usta izvadila protezu i pokazala djeci kako to izgleda kada stariš i ne vodiš dosta brige o higijeni. Djeca su ostala zapanjena, ali od toga dana u skupini se zubi puno temeljitije peru!

Nakon proglašenja pobjednika, odgojiteljice Dubravka Jakuš i Branka Ožura rekle su: "Mi odgojitelji rijetko ostajemo bez riječi, ali na dodjeli nismo mogle reći gotovo ništa. Zbog toga ovim putem veliko hvala našim malim prijateljima Sportićima 7, na bezgraničnoj kreativnosti, njihovim roditeljima na povjerenju, stručnom timu vrtića i ravnateljici na podršci. Bilo je divno biti dio ovoga projekta. Hvala Vam na ideji i nadamo se da će se u predškolskom odgoju odgojitelji početi cijeniti. Svakako treba prihvaćati ovakve izazove i uključivati se jer je moguće puno postići".

Na kraju, pogledajte pobjednički rad djece iz skupine Sportića 7 koji su odgojiteljice vrijedno dokumentirale i prikazale u kratkom videu:

Svi zainteresirani vrtići koji nisu uspjeli sudjelovati u prvoj Abecedi zdravog odrastanja, moći će se s početkom nove pedagoške godine uključiti u nove projektne teme: zdrava prehrana i emocionalni razvoj djece rane i predškolske dobi!

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje