×

Dječji vrtić Konjščina osvojio drugo mjesto u projektu Abeceda zdravog odrastanja

Drugo mjesto za izradu projektnog rada u Abecedi zdravog odrastanja, na temu dentalne higijene i zdravlja zuba, osvojio je Dječji vrtić Konjščina.
Dodjela priznanja za DV Konjščina
Dodjela priznanja za DV Konjščina

Abeceda zdravog odrastanja, edukativno razvojni projekt koji je pokrenuo MliječniZub u suradnji s partnerom Curaprox Hrvatska, trajao je od rujna 2023. do ožujka 2024. godine.

Cilj projekta bio je poticanje zdravih navika djece rane i predškolske dobi u važnim razvojnim područjima, a prvi ciklus na temu dentalnog zdravlja i higijene zuba izazvao je veliko zanimanje dječjih vrtića te su u njemu sudjelovale 53 odgojne skupine iz cijele Hrvatske.

Nakon višemjesečne provedbe pod vodstvom projektnih koordinatora - odgojitelja uz pomoć stručnih timova, stručno povjerenstvo ocijenilo je sve pristigle radove. Djeca su se u svojim radovima istaknula velikim entuzijazmom, visokom kreativnošću i željom za učenjem i istraživanjem zadane teme. Najbolje su ocijenjena i nagrađena tri vrtića -DV Karlovac, DV Konjščina i DV Ploče, a svečana dodjela nagrada održala se na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama!, u Zagrebu, 12. travnja.

Zahvaljujući uspješno provedenom projektu i osvojenom 2. mjestu, DV Konjščina - odgojna skupina Žabice osvojila je sljedeće nagrade:

  • izlet s posjetom Muzeju čokolade u Zagrebu
  • edukacija Mliječni Zub „Online pedagoška akademija“ za tri polaznika u vrijednosti 590,00 eura
  • poklon paket Curaprox proizvoda

Tijek provedbe projekta

Odgojno obrazovna skupina Žabice iz Dječjeg vrtića Konjščina ovom je prilikom prvi put sudjelovala u cjelovitom projektnom radu na određenu temu. Djeca iz skupine s veseljem su prihvatila ovu temu te su stoga odmah pokazali i interes da se sami uključe. Djeca su sama predlagala aktivnosti i razne ideje koje bi se mogle provoditi, sama su izrađivala razne predmete vezane za dentalnu higijenu, a odgojiteljice su ih zatim uspješno implementirale u cijeli projekt.

DV Konjščina

Odgojiteljice Natalija Mikulčić, Mirela Antonina i Kristina Tahija Cvetko ističu kako im je bilo najvažnije da se djeca dobro zabave, nauče nešto poučno i njima zanimljivo te da pokažu sve svoje kompetencije na ovu temu. Ponosne su na veliku angažiranost djece, veliki interes i produbljivanje znanja o dentalnoj higijeni.

Smatraju da je s djecom lijepo raditi i zajedno s njima učiti nove stvari, otkrivati dječje ideje i zamisli. Izazova je bilo, ali su s lakoćom sve timski odradili obzirom da djeci ništa nije bilo teško. Anegdota je bilo dosta, a jedna od njih je: kad smo lijepili stiropor na zid (izrada kutića zubara ) jedna stiroporna ploča je skoro pala pa je Ivano viknuo: "Tetaaaaaa, brzo daj lijepilo, sve padaaa."

Roditelji su bili jako ponosni na svoju djecu što rade tako jedan opsežan projekt, a kod kuće su s djecom ispunjavali ankete i provodili dentalnu higijenu.

Pogledajte video kroz koji su odgojiteljice iz skupine Žabice prikazale tijek projekta pod nazivom "Zubićzemlja":

Svi zainteresirani vrtići koji nisu uspjeli sudjelovati u prvoj Abecedi zdravog odrastanja, moći će se s početkom nove pedagoške godine uključiti u nove projektne teme: zdrava prehrana i emocionalni razvoj djece rane i predškolske dobi!

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje