×

Kada i kako djecu uvesti u svijet medija saznajte u novom panel razgovoru!

Panel razgovorom u kojem sudjeluju predavači drugog modula odgovaramo na dodatna pitanja odgojitelja koja su postavljena na temu utjecaja medija na djecu predškolske dobi.
Online pedagoška akademija 2022/2023 - Ana Dokler, Alen Ptičar, Jelena Alpeza
Online pedagoška akademija 2022/2023 - Ana Dokler, Alen Ptičar, Jelena Alpeza
Foto: MliječniZub

Kroz modul Djeca i mediji imali smo prilike pogledati tri opsežna video predavanja naših stručnjaka koji su svoja izlaganja poduprli primjerima iz prakse i svakodnevnog rada s djecom. Ana Dokler, urednica portala MedijskaPismenost.hr, odgojiteljice Jelena Alpeza i Maja Radošević iz dječjeg vrtića Pčelica iz Zagreba te Alen Ptičar, eTwinning ambasador i odgojitelj u zagrebačkom vrtiću Petar Pan pojasnili su nam važnosti edukacije o medijima. S obzirom na to da u današnje vrijeme djeca od svoje najranije dobi dolaze u kontakt s raznim medijskim sadržajima koji nisu uvijek primjereni njihovom uzrastu, edukacija odraslih i djece o važnosti medija postala je neizbježan dio cjeloživotnog obrazovanja.

U edukativnom panel razgovoru koji vodi Lana Kihas, odgojiteljica-mentor i edukatorica odgojitelja i roditelja, predavači pojašnjavaju kako djecu naučiti kritičkom razmišljanju i kako započeti s edukacijom o medijskoj pismenosti već u vrtićima. Jelena Alpeza i Alen Ptičar iz vlastitih su interesa za fotografijom i informatikom pokrenuli edukacije za najmlađe unutar svojih vrtića. Programi prilagođeni dobi djece donijeli su mnoge dobrobiti unutar odgojnih skupina. Tako su uz fotografiranje djeca postizala bolji fokus i koncentraciju, a programiranje ih je naučilo kako promišljati unaprijed. Panel razgovor mogu pogledati svi registrirani sudionici nakon prijave na platformu Mliječni Zub.

Online pedagoška akademija 2022/2023 - Panel diskusija s predavačima 2. modula

Umjesto izbjegavanja medija i ograničavanja vremena provedenog pred ekranima, sugerira se uvođenje djece u svijet medija uz vodstvo odraslih osoba. Snimanje kratkih animiranih filmova uz pomoć mobitela, programiranje na otvorenom prostoru, obrada fotografija i slične aktivnosti pomažu djeci da vide postupak stvaranja sadržaja, a ne samo finalni produkt. Na ovaj način demistificiraju se animirani likovi, a djeca se uče kritičkom razmišljanju što ne znači da ih učimo kritizirati medije nego im je potrebno probuditi znatiželju, poticati ih da se zapitaju kako nešto nastaje, tko je to radio i zašto. Također je važno napomenuti da pojam 'mediji' ne uključuje samo tablete i mobitele, nego i tisak, fotografiju te ostala sredstva društvenog priopćavanja.

Panel razgovorom o utjecaju medija na djecu predškolske dobi završavamo video predavanja drugog modula pod nazivom "Djeca i mediji", a za sve sudionike Mliječni Zub Online pedagoške akademije slijedi još online Zoom radionica Jesmo li i sami medijski (ne)pismeni?, koju će voditi doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša.

Ukoliko ste zainteresirani za edukativne sadržaje modula Djeca i mediji, a još uvijek niste polaznik Mliječni Zub Online pedagoške akademije, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje