×

Kako ciljano koristiti informatičke alate za kreativan poticaj i kreiranje medijskih sadržaja?

Uz pomoć digitalnih alata moguće je stvoriti podlogu za kvalitetno korištenje elektroničkih uređaja i aktivno kreiranje medijskih sadržaja.
Alen Ptičar
Alen Ptičar
Foto: MliječniZub

U novom predavanju Mliječni Zub Online pedagoške akademije pod nazivom Podrška digitalnih alata u interdisciplinarnom pristupu cjelokupnog razvoja djeteta, svoje iskustvo u informatičkoj edukaciji vrtićke djece predstavlja odgojitelj i eTwinning ambasador, Alen Ptičar. Svoj rad u zagrebačkom dječjem vrtiću Petar Pan posvetio je informatičkom obrazovanju predškolske djece, u kojem provodi i kraći program „Prvi informatički koraci“. Kroz mnoštvo primjera iz prakse, svi sudionici predavanja dobit će ideje za stvaranje kreativnih medijskih sadržaja u svojim odgojnim skupinama. 

Digitalni mediji dio su svakodnevice svakog djeteta predškolskog uzrasta. Iako je za zdravlje djece važno da i po nekoliko sati dnevno borave na svježem zraku, moramo prihvatiti činjenicu da su aktivnosti koje uključuju digitalne medije neizbježne. Uloga roditelja i odgojitelja je da djecu educiraju i pripreme na ispravno korištenje elektroničkih medija te da ih potaknu na aktivno kreiranje medijskih sadržaja, kako ne bi bili samo gledatelji nego i sudionici.

Razne aplikacije, alati i osnovna informatička oprema mogu poslužiti djeci kao prvi korak u digitalnu pismenost. Zanimljivo je da se uvod u programiranje može učiti čak i na otvorenim prostorima, bez uporabe računala. Za bolje razumijevanje računalnog programiranja dovoljne su ploča i kreda, drveni štapići te kartice sa smjerovima kretanja. Također, uz zanimljive aplikacije moguće je spojiti dnevne aktivnosti i digitalnu tehnologiju.

Djecu je potrebno naučiti kako da aktivno kreiraju medijski sadržaj, umjesto da sudjeluju samo kao gledatelji.


Predavanjem Podrška digitalnih alata u interdisciplinarnom pristupu cjelokupnog razvoja djeteta završavaju predavanja drugog modula "Djeca i mediji", a slijede još online radionica i okrugli stol na kojem će sudjelovati svi predavači drugog modula. Ukoliko ste zainteresirani za edukativne sadržaje modula Djeca i mediji, a još uvijek niste polaznik Mliječni Zub Online pedagoške akademije, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje