×

Kako koristiti Filial Play kao odličan alat za jačanje odnosa roditelj - dijete?

Kroz Filial Play roditelj reflektira djetetove osjećaje i tako komunicira razumijevanje i prihvaćanje te gradi djetetovu emocionalnu inteligenciju.
Barbara Demović
Barbara Demović
Foto: MliječniZub

Filial Play u osnovi je trening roditeljskih vještina s elementima terapije igrom. Igra je djetetov jezik, način na koji dijete komunicira s vanjskim svijetom. Kroz igru dijete proživljava svoje osjećaje i teške trenutke, uči vještine, prorađuje teškoće te komunicira prema vanjskom svijetu. Za roditelje je igra prolaz u unutarnji svijet djeteta i komunikacijski medij koji nadograđuje njihov odnos. Stoga je zadatak u Filial Playu da se dijete i roditelj povežu, bolje razumiju, razviju osjećaj poštovanja i prihvaćenosti te da roditelj pokuša razumjeti djetetov svijet uz postavljanje jasnih granica.

Sve što djeca UČINE ili KAŽU je komunikacija.

Magistra socijalne pedagogije Barbara Demović, kroz predavanje Terapija igrom i roditelji objašnjava na koji način roditelji mogu pomoći svome djetetu u vlastitom domu koristeći tehniku Filial Playa. Mr. Ivanka Gregurinčić također će se pridružiti u posljednjoj odnosno petoj lekciji s temom „Reci što vidiš“, gdje objašnjava kako ljubav i poštovanje prema djetetu iskazujemo čim na glas izgovorimo ono što vidimo, odnosno reflektiramo njegove emocije.

mr. Ivanka Gregirincic

Kako bi uspješno integrirali elemente terapije igrom u samu igru, za roditelje je važno da steknu određene vještine, a to su: postavljanje granica djetetu, reflektiranje osjećaja, pružanje dosljednosti i fokusiranost, osnaživanje djetetovog samopouzdanja i ohrabrivanje. Iako je postavljanje granica roditeljima problematično područje, važno je jasno ih iskomunicirati i biti dosljedan. Granice djetetu osiguravaju fizičku i emocionalnu sigurnost.

Predavanje Terapija igrom i roditelji, dio je modula Elementi terapije igrom u svakodnevnom radu s djecom, a pogledati ga mogu svi registrirani korisnici prijavom na web platformu Mliječni Zub. Ukoliko još uvijek niste polaznik Mliječni Zub Online pedagoške akademije, a zainteresirani ste za navedeni modul, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje