×

Od jeseni u Velikoj Gorici besplatni vrtići i 200 novih mjesta za djecu rane i predškolske dobi

Od nove pedagoške godine redovni programi vrtića u Velikoj Gorici će biti besplatni, a ujedno se otvara i 200 novih mjesta u vrtiću u Goričanki, Gradićima i Dubrancu.
Grad Velika Gorica
Grad Velika Gorica
Foto: www.tzvg.hr

Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, na sjednici Gradskog vijeća objavio je kako će vrtići od nove pedagoške godine (2024./25.) biti potpuno besplatni za roditelje čija djece pohađaju redovne programe. Jedan od uvjeta za besplatan vrtić je i da roditelji i skrbnici imaju isključivo prebivalište na području Velike Gorice.

Odgojitelji i odgojiteljice u velikogoričkim vrtićima rade s ukupno preko 3600 djece što je 94 posto djece koji polaze institucionalni oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prema gradonačelnikovim riječima, besplatni vrtići neće narušiti standard i kvalitetu u predškolskom odgoju. Ekonomska cijena po djetetu vrtića je 344 eura. Oko 20 posto plaćaju roditelji, a 80 posto subvencionira grad. Ekonomska cijena će i dalje biti ista, samo će Grad na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji. Vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati.

Dječji vrtić

Očekuje se i proširenje za 200 mjesta, i to u vrtiću Goričanka (šest skupina), Gradići (tri skupine) i Dubranec (jedna mješovita skupina). Također, u planu je da se 2025. krene s izgradnjom dva nova vrtića s ukupnim kapacitetom od 400 mjesta.

Arijana Mataga Tintor iz Gradskog odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport naglasila je da djeca koja polaze u vrtiće dobivaju najbolju moguću podlogu za svoj budući život, kako u kognitivnom tako u emocionalnom i socijalnom smislu. Velika Gorica je prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će osigurati priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje