×

Pogledajte panel razgovor o važnosti dokumentiranja u svakodnevnom radu odgojitelja

Pedagoško dokumentiranje je kompleksno i zahtjevno, ali i obavezno. Osim što je važno znati ispravno dokumentirati, jednako je važno ispravno interpretirati pedagošku dokumentaciju.
Lana Kihas Pranjić, Petra Gotal, Anita Malašić
Lana Kihas Pranjić, Petra Gotal, Anita Malašić
Foto: MliječniZub

Mnogi odgojitelji smatraju da je vrijeme koje imaju na raspolaganju bolje utrošiti na aktivnosti s djecom nego na pisanje dokumentacije. Zašto i kako promijeniti ovakav način razmišljanja, objašnjavaju predavačice trećeg modula u novom panel razgovoru na temu pedagoškog dokumentiranja.

Polazeći od vlastitog dugogodišnjeg iskustva u ulozi odgojiteljice, moderatorica i edukatorica za odgojitelje i dadilje, Lana Kihas Pranjić ciljanim pitanjima ulazi dublje u problematiku samog dokumentiranja te dolazi do novih odgovora i saznanja u razgovoru s Anitom Malašić i Petrom Gotal.

Pedagoginja Anita Malašić kroz razgovor pojašnjava ulogu i važnost dokumentacije iz percepcije pedagoga. Naglašava kako je prije svega potrebno dobro razlučiti što to točno pedagoška dokumentacija jeste, kako razlikovati etnografski zapis od pedagoške dokumentacije, koja su promišljanja unutar profesionalne uloge odgojitelja i kako koristiti pedagošku dokumentaciju kao doprinos odgojno obrazovnom procesu. Smatra da mnoge ustanove nemaju razvijenu praksu refleksije i da je to temeljni problem u razumijevanju pedagoške dokumentacije.

Odgojiteljica savjetnica Petra Gotal napominje kako dokumentacija treba biti obavezna i potpuna te da bi odgojitelji trebali biti profesionalci koji promišljaju, istražuju, kritički propitkuju, reflektiraju... Odgojitelji trebaju ići za onim što im je svrhovito u njihovom radu i što će im omogućiti bolje razumijevanje djeteta, povezati vrtić, zajednicu i roditelje.

Prvi problem koji se javlja u praksi je to da se na dokumentaciju gleda kao na novi namet u obliku obaveze. Ona jest obaveza, ali je obaveza unutar profesionalne uloge, ono što odgojitelja unutar uloge obvezuje, odnosno nešto na čemu gradi sebe i svoj profesionalni identitet. 

Navedeni panel razgovor dio je 3. modula „Dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa“ koje sadrži još mnogo edukativnih sadržaja. Ako još uvijek niste polaznik MliječniZub Online pedagoške akademije, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje