×

Saznajte kako koncept šumskog vrtića primijeniti u tradicionalnom gradskom vrtiću

Kako funkcionira šumski vrtić, smješten u idiličnu obiteljsku kuću pokraj Zagreba, saznajte u novom predavanju Online pedagoške akademije Mliječni Zub.
Lasta Pavić Orešković
Lasta Pavić Orešković
Foto: MliječniZub

Prvi modul Online pedagoške akademije 2022/2023 „Boravak djece na otvorenom“ nastavlja se predavanjem Laste Pavić Orešković, vlasnice obrta Kokoda mali kućni vrtić. Predavanje je dostupno svim registriranim korisnicima i može se pogledati uz prehodnu prijavu na korisnički račun.

Vođena idejom da djeci koja žive u gradu omogući svakodnevni boravak u prirodi, vlasnica je integrirala vrtić u svoju obiteljsku kuću koja se nalazi na selu nedaleko Zagreba. Mješovita skupina od svega 12-tero djece, svaki dan provodi po nekoliko sati u šetnji prirodom uz stalnu pomoć dvije odgojiteljice. Specifičnost šumskog vrtića vidljiva je i u raznim aktivnostima koje provode odgojiteljice, ovisno o danu i godišnjem dobu. U njihovom rasporedu je kuhanje ručka, spremanje zimnice i vrtlarski poslovi, u koje su maksimalno uključena i djeca.

Koncept „šumskosti“ trebaju i mogu uvoditi odgojitelji koji suštinski vjeruju u suživot s prirodom

Uz pojašnjavanje svakodnevnih izazova s kojima se susreće u šumskom vrtiću, predavačica objašnjava i dobrobiti boravka na zraku koji ima nedvojbene zdravstvene i razvojne prednosti za djecu. Ovakav način rada moguć je isključivo s odgojiteljima koji imaju pozitivan stav prema prirodi i koji mogu biti uzori djeci, te koji su svjesni koliko je važno živjeti s prirodom u suglasnosti i kreaciji, a ne u sukobu i destrukciji. Uz pretpostavku da je priroda optimalno mjesto za slobodnu igru, djeca u šumskom vrtiću svakodnevno provode u prirodi po nekoliko sati. Kroz takvo iskustvo stječu slojevite i dugotrajno utisnute spoznaje i znanja.

Ovaj šumski vrtić zasnovan je na Waldorfskoj pedagogiji i filozofiji Martina Bubera, a skupina koju pohađaju djeca od prve do sedme godine funkcionira kao jedna velika obitelj. Boravak na zraku i slobodna igra djeci su omogućeni u svim vremenskim prilikama, uz odgovarajuću odjeću i obuću, što je u početku jasno komunicirano s roditeljima. Iako su novopridošla djeca nerijetko frustrirana u prvim tjednima pohađanja šumskog vrtića, kroz upoznavanje terena i postepenim uvođenjem aktivnosti postaju ravnopravni starijoj djeci te bez problema svladavaju sve prepreke.

Ako ste registrirani korisnik platforme Mliječni Zub, u sklopu predavanja Šumski vrtić na Kokoda način koje se sastoji od šest lekcija, saznajte kako je uz male promjene i jasnu komunikaciju s roditeljima moguće povećati prirodnost i u gradskom vrtiću, bez promjene lokaliteta. 

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje