×

Saznajte kako uz pomoć fotografije postaviti temelje medijske pismenosti u vrtićima

Fotografija je idealan temelj za poticanje medijske pismenosti s obzirom na to da je baza upravo onih medijskih sadržaja koje djeca rane dobi upravo i prate, poput animiranih filmova i računalnih igara.
Saznajte kako uz pomoć fotografije postaviti temelje medijske pismenosti u vrtićima
Foto: MliječniZub

Djeca od svoje najranije, odnosno jasličke dobi, dolaze u kontakt s digitalnim medijima i raznim medijskim sadržajima. Kako bi djeca mogla razviti kritički odnos prema medijima, Nacionalni okvirni kurikulum nalaže da je kod djece od najranije dobi potrebno poticati i razvijati digitalne kompetencije. U istraživanju provedenom u dječjem vrtiću Pčelica, pokazalo se da se odgojitelji osjećaju nesigurni, nisu spremni odgovoriti na ovakve izazove, smatraju se nedovoljno educiranima, nema razvijene metodologije i ne znaju kako pristupiti ovoj temi u svakodnevnom radu. S obzirom na to da i roditelji dozvoljavaju djeci prečestu uporabu elektroničkih medija te ne postavljaju granice, nedostatak edukacije kod odraslih na ovu temu djeci stvara velike poteškoće.

Predavačice Jelena Alpeza i Maja Radošević odgojiteljice su u dječjem vrtiću Pčelica u Zagrebu u kojem su pokrenule program Kreativnost kroz medije. U drugom predavanju drugog modula Online pedagoške akademije, pod nazivom  Poticanje medijske pismenosti djece kroz upotrebu fotografije i digitalnih medija predstavit će nam aktivnosti koje provode u svojem vrtiću s ciljem razvijanja digitalnih kompetencija. Kroz puno primjera iz svakodnevnog rada s djecom, ovo predavanje motivirat će vas i podučiti na koje sve načine možete implementirati fotografiju u svoj postojeći rad unutar vrtića. Pristup predavanjima imaju svi registrirani korisnici, a prijaviti se možete ovdje.

Osim što podiže kreativnost i medijsku pismenost, fotografija pomaže djeci da izraze svoje osjećaje.

Kako bi postigle višu medijsku pismenost kod djece unutar vrtića, predavačice su si zadale sljedeće ciljeve: postići viši stupanj medijske i digitalne pismenosti – odgojitelja/učitelja, roditelja i djece, razvijati kreativnost i aktivnu participaciju najmlađih te poticati dječju recepciju medija kroz igru. Stvorile su cijeli niz aktivnosti u svojem radu i poticale kod djece vizualnu percepciju, digitalne i medijske kompetencije te socijalne kompetencije. Sve aktivnosti bazirale su se na fotografiji koja je vizualno sredstvo komunikacije, a ima i široku primjenu, puno kreativnih mogućnosti te je lako primjenjiva u odgojno – obrazovnom radu. Također, koristeći mobitele djeca i sama spontano fotografiraju pa su već upoznata s ovom tehnikom.

Upravo fotografija je bila temelj za program koji se provodi u vrtiću, pod nazivom Kreativnost kroz medije, s obzirom da je fotografija baza onih medijskih sadržaja koje djeca rane dobi upravo i prate, poput animiranih filmova i računalnih igara. Za početak, djeca su isprobavala fotoaparate i njihove tehničke mogućnosti, organizirani su posjeti fotografskom studiju, a djeci je ponuđena mogućnost i da fotografiraju jedni druge. Aktivnosti vezane za fotografiju mogu se proširiti na uporabu raznih alata i aplikacija za obradu fotografije, a zanimljiva je uporaba i raznih optičkih igračaka. 

Zainteresirani ste za edukativne sadržaje modula Djeca i mediji?
Javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje