×

Treće mjesto u projektu Abeceda zdravog odrastanja osvojio je Dječji vrtić Ploče

Dječji vrtić Ploče osvojio je treće mjesto za izradu projektnog rada u Abecedi zdravog odrastanja, na temu dentalne higijene i zdravlja zuba.
Dodjela priznanja za DV Ploče
Dodjela priznanja za DV Ploče

Novi edukativno razvojni projekt Abeceda zdravog odrastanja pokrenula je edukativna platforma MliječniZub, s ciljem poticanja zdravih navika djece rane i predškolske dobi u važnim razvojnim područjima. Prvi ciklus na temu dentalnog zdravlja i higijene zuba organiziran je u suradnji s partnerom Curaprox Hrvatska, u trajanju od rujna 2023. do ožujka 2024. godine te je izazvao veliko zanimanje dječjih vrtića iz cijele Hrvatske.

Nakon višemjesečne provedbe u čak 53 odgojne skupine, pod vodstvom projektnih koordinatora - odgojitelja uz pomoć stručnih timova, stručno povjerenstvo je odabralo najbolje izvedene projektne radove. Djeca su se u svojim radovima istaknula velikim entuzijazmom, visokom kreativnošću i željom za učenjem i istraživanjem zadane teme. Najbolje su ocijenjena i nagrađena tri vrtića - DV Karlovac, DV Konjščina i DV Ploče, a svečana dodjela nagrada održala se na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama!, u Zagrebu, 12. travnja.

Tijek provedbe projekta u Dječjem vrtiću Ploče

Odgojiteljice Marina Kuran i Željana Radonić napominju kako u svojem prijašnjem odgojno-obrazovnom radu nikada nisu provodile projekt na temu dentalne higijene, a s projektom Abeceda zdravog odrastanja započele su na inicijativu djece kada su kod jedne djevojčice primijetile veliki strah od odlaska kod zubara. To je bio trenutak koji je bio pokretač u projektu pod nazivom "Zubić kod zubara".

Djeca iz skupine Bubamare su s velikim interesom pristupala svim aktivnostima iz projekta, samoinicijativno su provodili razne igrokaze na navedenu temu, pjevali pjesmice, a simbolička igra je svakim danom bivala sve bogatija. U svojim likovnim uradcima često su prikazivali pojmove vezane uz dentalnu higijenu. 

Očekivanja odgojiteljica su bila usmjerena na cilj da suzbiju kod djece strah od odlaska zubaru i smatraju da su u tome i uspjele. Sva djeca su bila upisana u stomatološku ordinaciju i rado su je posjećivala. Djevojčica koja je na početku priče imala 11 karijesa, pri samom završetku projekta je s ponosom donijela diplomu na kojoj piše da je sve karijese uspješno otklonila.

Taj izraz lica odgojiteljice nikada neće zaboraviti, no za njih je najizazovniji trenutak bio kada su roditeljima trebale priopćiti stanje zubića njihove djece.

DV Ploče

Na samom početku projekta u odgojnoj skupini gostovala je stomatologinja i zabilježila je broj karijesa u djece. Na kraju projekta, skupina Bubamare je ponovo posjetila stomatologinju i broj karijesa je bio vidno smanjen. Na kraju je s roditeljima ostvarena izvrsna komunikacija i suradnja, a i obavještavali bi odgojiteljice o odlascima zubaru kao i važnosti redovitog pranja zubi. 

"Imamo se potrebu još jednom zahvaliti MliječnomZubu na učinku koji je postigao kod naše djece, a onda i na vrednovanju našeg odgojno-obrazovnog rada i dodjeli trećeg mjesta."

Sama realizacija projekta je za cijelu skupinu bila zaista zanimljiva, pratili su se interesi djece i na taj način osmišljavali i poticali aktivnosti na navedenu temu. Anegdota je bilo puno, a jedna od njih je da su djeca iz navedene odgojne skupine drugim skupinama koje ne četkaju zube stavljala pastu na prst tako da i oni mogu prati. Ili naprimjer, ako bi jedna odgojiteljica išla ranije kući zbog dežurstva taj dan ne bi stigli nadzirano četkati zube, pa bi djeca često pitala: "Zašto ste bas danas dežurne pa ne možemo prati zube?". 

Odgojiteljice s ponosom kažu da je za njih najveće postignuće bilo to što su djeca i dalje nastavila prati zube te s ponosom i bez straha odlazila kod zubara. Također ovaj projekt je imao i lokalni učinak, stomatologinje u gradu su ih obavijestile kako djeca predškolske dobi vrlo lakše pristupaju pregledu stomatologa i puno više se upisuju i vode računa o dentalnoj higijeni.

Na kraju, pogledajte rad djece iz skupine Bubamare koji su odgojiteljice vrijedno dokumentirale i prikazale u kratkom videu:

Svi zainteresirani vrtići koji nisu uspjeli sudjelovati u prvoj Abecedi zdravog odrastanja, moći će se s početkom nove pedagoške godine uključiti u nove projektne teme: zdrava prehrana i emocionalni razvoj djece rane i predškolske dobi!

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje