×

Zašto odabrati Montessori pristup odgoju djece?

Saznajte što Montessori pristup čini jedinstvenim u njegovom dubokom uvjerenju djetetovog samoostvarenja i ulozi odraslih kao moderatora i voditelja tog procesa
Carmen Drvar
Carmen Drvar

Maria Montessori jedno je od najpoznatijih imena predškolskog odgoja i jedna je od najvažnijih osoba modernog odgoja. Svoj je život posvetila zastupanju prava djeteta i dokazivanju njegovih izvanrednih intelektualnih sposobnosti te je na edukaciju gledala kao na ključ djetetova razvoja i važan čimbenik djetetove pripreme za život. Spoznala je da je djetetov način učenja po prirodi holističan te je potrebno znati ne samo što dijete uči, već i na koji način uči. „Upijajući um”, djetetova je sposobnost da upija i organizira poticaje zaprimljene iz okoline te interakcije s vršnjacima, roditeljima i drugim odraslima. Dakle, dijete uči od rođenja.

Novo predavanje trećeg modula Mliječni zub Online pedagoške akademije 2021/2022: Alternativne pedagogije, predstavlja Montessori pedagogiju. O ovoj, jednoj od najpopularnijih alternativnih metoda u Hrvatskoj, govori Carmen Drvar - Montessori odgojiteljica iz dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba te stručna suradnica u stručno-razvojnom centru Srčeko, koji se bavi obrazovanjem Montessori odgojitelja.

„Nitko se nije zapitao o tome da se djetetov um – mišljenje – svijest može trajno oštetiti neprikladnim i pogrešnim metodama edukacije.“
M. Montessori „Upijajući um“

U predavanju Zašto Montessori? otkrit ćete kako je nastala i razvila se Montessori pedagogija, što sve podrazumijeva načelo „upijajućeg uma“ i što se sve krije iza sintagme „Pomozi mi da to učinim sam“. Također, kroz konkretne primjere iz prakse, predavačica objašnjava kako poticati razvoj djeteta u različitim razvojnim fazama te koje preduvjete odgojitelj, kao moderator odgojno-obrazovnog procesa, mora osigurati da bi adekvatno primijenio Montessori metode odgoja.

Cijelo predavanje registriranim korisnicima Online pedagoške akademije dostupno je, nakon prijave na platformu Mliječni zub, ovdje.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje