×

Radionica za stručne suradnike zagrebačkih vrtića: Inkluzija djece migrantskog porijekla u predškolskim ustanovama

Na koji način stvoriti unutar vrtića inkluzivno okruženje, koje kompetencije odgojiteljice i odgojitelji pri tome trebaju imati, što je interkulturalna osjetljivost i kako je potaknuti u odgojnim skupinama – samo je dio sadržaja radionice koje će provesti voditeljice iz Dječjeg vrtića Zrno – pedagoginja savjetnica Vesna Kašuba i psihologinja Božana Strinić.
Radionica za stručne suradnike zagrebačkih vrtića: Inkluzija djece migrantskog porijekla u predškolskim ustanovama

Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Mliječni Zub organiziraju besplatnu interaktivnu radionicu za djelatnice i djelatnike stručnih službi gradskih vrtića na temu inkluzije djece migrantskog porijekla u predškolske ustanove grada Zagreba. Radionica će se održati u dva termina, 14. ili 15. prosinca 2023. u prostorima Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27.

Na sudjelovanje su pozvane stručne suradnice i stručni suradnici gradskih dječjih vrtića - pedagozi, psiholozi, logopedi i ostali – koji će novostečena znanja i iskustva prenositi odgojiteljicama i odgojiteljima u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Mjere integracije u odgojno-obrazovni sustav Grada ZagrebaKako se posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj i Zagrebu susrećemo sa sve većim brojem stranih državljanki i državljana koji u našu zemlju doseljavaju kako iz socio-ekonomskih razloga, tako i iz krajeva zahvaćenim ratnim zbivanjima, Grad Zagreb nastoji pružiti jednake mogućnosti uključivanja u sustav odgoja i obrazovanja za svu djecu, a ove radionice su jedna od integracijskih mjera.

Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (NN 70/15, 127/17 i 33/23), u Republici Hrvatskoj reguliran status imaju tražitelji i tražiteljice međunarodne zaštite, osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita i osobe pod privremenom zaštitom (raseljene osobe iz Ukrajine) čija su djeca uključena u odgojno-obrazovni sustav u gradu Zagrebu.

Grad Zagreb je u svibnju 2023. donio Akcijski plan Grada Zagreba za provedbu Povelje Integrirajućih gradova za 2023. i 2024. godinu, u kojem definira ciljeve i aktivnosti za integraciju stranaca u lokalnu sredinu.

Vezano za predškolski odgoj i obrazovanje Gradska skupština Grada Zagreba, na 22. sjednici, 27. travnja 2023., donijela je Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb prema kojoj u čl. 4. Djeca strani državljani pod međunarodnom ili privremenom zaštitom koja imaju prebivalište/boravište na području Grada Zagreba zajedno s oba roditelja/skrbnika, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ako se radi o jednoroditeljskoj obitelji, imaju jednaku prednost pri upisu kao i djeca koja zajedno s oba roditelja/skrbnika imaju prebivalište na području grada Zagreba.

Djeca tražitelji međunarodne zaštite u dječje vrtiće primaju se po posebnoj proceduri s obzirom na dokumentaciju koju moraju imati i individualiziran program koji je specifičan s obzirom na potrebe djeteta i roditelja. Najveći izazov je govorna barijera, i to kod zadovoljavanja osnovnih potreba kao što je prehrana, odmor, zadovoljavanja osjećaja sigurnosti kod djeteta.
Kako se prijaviti na radionicu?
Prijave za sudjelovanje na radionici primaju se putem emaila info@mlijecnizub.hr po principu najbrže prijave, do popunjenja mjesta. Prilikom prijave potrebno je navesti sljedeće podatke: ime i prezime sudionica ili sudionika, naziv ustanove, titula/radno mjesto, email adresa za komunikaciju. S obzirom na ograničen broj mjesta, iz svake ustanove ranog i predškolskog odgoja za sudjelovanje se može prijaviti samo 1 osoba (stručna suradnica ili stručni suradnik pedagog, psiholog, logoped i dr.).

 

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje