×

Novo predavanje: Kako organizirati terapiju igrom u vrtiću?

Elemente terapije igrom moguće je provoditi u vrtićima, što uvelike olakšava komunikaciju i prevenciju kod djece s poteškoćama u ponašanju.
Krešimir Plantak Večerin i Tanja Cvijanović
Krešimir Plantak Večerin i Tanja Cvijanović
Foto: MliječniZub

U nastavku modula "Elementi terapije igrom u svakodnevnom radu s djecom" donosimo predavanje Terapija igrom u vrtiću. Više o ovoj temi govori predavač Krešimir Plantak Večerin, magistar ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odgojitelj savjetnik, član međunarodne krovne organizacije terapeuta igrom PTI, koji u prvom dijelu predavanja detaljno izlaže važnosti Axline principa i njihovu primjenu u svakodnevnom radu s djecom. Axline principi prvi put su predstavljeni u knjizi Play therapy koju je davne 1947. godine objavila uvažena psihologinja Virginia Axline. Tom prilikom izložila je 8 principa rada u terapiji igrom, koji su primjenjivi i za rad u predškolskim ustanovama. 

"Najvažnija stvar koju roditelji mogu naučiti dijete je kako se snaći bez njih." - F. Zappa

Prije svega, prema Axline principima, važno je uspostaviti prijateljski odnos s djetetom te prihvatiti dijete onakvo kakvo je. Djetetu je važno dozvoliti da izrazi osjećaje, zatim reflektirati te osjećaje da  dobije uvid u svoje ponašanje, imajući duboko poštovanje da je dijete sposobno i da može riješiti svoj problem. Nije dozvoljeno pokušavati poticati direktno ponašanje djeteta ili komunikaciju, niti požurivati terapijski proces, ali je svakako bitno postaviti granice i osvijestiti kod djeteta odgovornost za odnos s terapeutom.

Terapija igrom kao prevencija u ustanovama ranog i predškolskog odgoja

Više o prevenciji u ustanovama ranog i predškolskog odgoja, govori predavačica Tanja Cvijanović, stručna suradnica socijalna pedagoginja u dječjem vrtiću „Ivanić Grad“, edukantica terapije igrom i član Play Therapy Internationala. Prednosti terapije igrom u vrtiću su mnogobrojne, poput pravovremene detekcije odgojitelja da dijete ima promjene u ponašanju i svakodnevne dostupnosti. Uz primjere iz prakse, vidljivo je da terapija igrom ima velik i pozitivan utjecaj na djecu, ali i na njihove roditelje.

Za uspješnu terapiju igrom, potreban i je i dobro posložen prostor. Ova stavka je toliko važna da se o prostoru govori kao o trećem odgojitelju. Ako dobro osmislimo okruženje u kojem borave djeca, napravili smo više od pola posla. Važnost prostorno – materijalnog okruženja je velika, i kada se jednom prostorija uredi, ne preporučuje se često uvoditi promjene. Ako su nužne, potrebno je svaku promjenu unaprijed najaviti djeci i u dogovoru s njima napraviti novi raspored prostorije.

Predavanje Terapija igrom u vrtiću, dio je modula Elementi terapije igrom u svakodnevnom radu s djecom, a pogledati ga mogu svi registrirani korisnici prijavom na web platformu. Ukoliko još uvijek niste polaznik Mliječni Zub Online pedagoške akademije, a zainteresirani ste za navedeni modul, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje