×

Kada krenuti s četkanjem mliječnih zubića i kako odabrati pravilnu četkicu za zube?

Roditelj je odgovoran za zdravlje zubi svojeg djeteta, a nadzirano četkanje preporučuje se čak do 15. godine života.
Kaja Gmaz, dr. med. dent.
Kaja Gmaz, dr. med. dent.
Foto: MliječniZub

Statistički gledano, Hrvatska je na samom vrhu Europske unije po broju doktora dentalne medicine, a na samom dnu po stanju zuba naše djece. Što se dogodilo, gdje smo zakazali i što nismo napravili?

Odgovore na ova pitanja i mnoga druga saznanja o brizi dječjih zubića u novom edukativnom videu "Abecede zdravog odrastanja", koju provode Mliječni Zub i Curaprox, daje Kaja Gmaz, dr.med.dent., voditeljica edukativnih radionica ,,Naučimo pravilno četkati zube'' u vrtićima grada Velika Gorica i vlasnica privatne prakse. 

Kada govorimo o očuvanju mliječnih zuba, prvo pitanje koje se nameće roditeljima je: kada započeti s redovnom higijenom? Odgovor je: odmah prilikom izbijanja prvog zubića! Iako se s malim djetetom kojem je tek niknuo prvi mliječni zub ne može odmah započeti četkanje, roditelji prvi zub mogu čistiti običnom gazicom namočenom u vodu. No kada krenu izbijati i kutnjaci u dobi od oko godinu dana, svakako se mora započeti pravo četkanje. Redovno pranje zuba je prva i osnovna mjera prevencije karijesa!
Kako ispravno prati zube?

Nije dovoljno samo prati zube, nego ih je potrebno prati na ispravan način. Prije svega, moramo pronaći prihvatljivu četkicu koja mora imati dovoljan broj vlakana u sebi, dobro dizajniranu dršku i mora omogućavati da priđemo svim plohama i površinama zubi. Četkicu zatim treba staviti na zube pod određenim kutem, na način da usmjeravamo vlakna od zuba prema zubnom mesu. Na taj način ćemo osigurati da vlakna uđu u područje koje zovemo gingivni sulkus, a u kojem se zadržavaju ostaci hrane i pića. 

Naviku pranja četkicom potrebno je započeti kada izrastu gornji i donji sjekutići, a obavezno kad izbiju kutnjaci.

Pri izboru četkice za malu djecu moramo gledati da bude udobna i s puno mekanih vlakana, a roditeljska ruka mora biti dovoljno nježna i dovoljno čvrsta da opere sve naslage s mliječnih zubića. Kada krenu prvi trajni zubi, pranje mora postati još ozbiljnije. Pravilno četkanje dovoljno je provoditi dva puta dnevno - ujutro poslije doručka i navečer prije spavanja.

Poželjno je djeci dozvoliti da sami peru zube, no četkanje mora završiti roditelj jer djeca nemaju dovoljno razvijenu motoriku. Tek kada dijete svlada lijepo i pravilno pisanje, što je oko osme godine života, onda je tek sposobno samostalno i ispravno prati zube jer su za pranje zubi potrebni fina motorika i detalji. Od šeste do devete godine dijete treba samostalno prati zube, ali roditelj ga mora završiti i nadzirati. Kontrola i nadzirano četkanje preporučuje se čak do 15. godine života.

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje