×

Objavljeni pobjednici prvog izdanja Abecede zdravog odrastanja!

Na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama!, održanoj 12. travnja u Zagrebu, proglašeni su pobjednici nagradnog natječaja - tri najbolja projektna rada vrtićkih odgojnih skupina u projektu "Abeceda zdravog odrastanja"
Abeceda zdravog odrastanja 2023/2024
Abeceda zdravog odrastanja 2023/2024

Abeceda zdravog odrastanja novi je pedagoško-razvojni projekt MliječnogZuba, pokrenut u rujnu 2023., čiji je prvi ciklus na temu dentalnog zdravlja i higijene zuba, organiziran u suradnji s partnerom Curaprox, završio svečanom dodjelom nagrada na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama!

"Abeceda zdravog odrastanja" je edukativno razvojni projekt kojim želimo promovirati stvaranje zdravih navika djece rane i predškolske dobi u važnim razvojnim područjima. Prva tema kojom smo se bavili je dentalna higijena i zdravlje zuba djece  odraslih. U okviru projekta tijekom nekoliko mjeseci realizirane su mnogobrojne aktivnosti podijeljene u tri faze:

  • Online edukacija s besplatnim video sadržajima na temu očuvanja zdravlja zuba organizirana je u suradnji s Curaprox-ovim stručnjacima koji su odgojiteljima i stručnim timovima u predškolskim ustanovama, ali i roditeljima male djece, prenijeli važna znanja i savjete o prevenciji karijesa. Edukativni video sadržaji nastali u suradnji s prof.dr.sc. Hrvojem Jurićem i Kajom Gmaz, dr.med.dent., bit će trajno dostupni na edukacijskoj platormi MliječniZub
  • Projektni rad s djecom u starijim vrtićkim skupinama koji su na temu dentalnog zdravlja provele odgojiteljice uz podršku stručnih suradnika trajao je od listopada 2023. do kraja veljače 2024. Naš novi projekt izazvao je veliko zanimanje vrtića iz svih krajeva Hrvatske te su u njemu sudjelovale 53 odgojne skupine iz vrtića s više od 1.200 djece. Sve pristigle dokumentirane radove djece ocijenilo je tročlano stručno povjerenstvo te odabralo tri najuspješnija projektna rada
  • Na edukativnoj konferenciji Snaga je u nama! proglašeni su pobjednici nagradnog natječaja s najbolje izvedenim projektnim radovima te su im uručene svečane plakete, uz dodjelu vrijednih nagrada MliječnogZuba i partnera Curaproxa

1. mjesto - DV Karlovac - odgojna skupina Sportići 7Najbolji projektni rad prvog izdanja "Abecede zdravog odrastanja" izveo je Dječji vrtić Karlovac, odgojna skupina Sportići 7, pod koordinacijom odgojiteljica Dubravke Jakuš i Branke Ožura. U obrazloženju žirija stoji: Zadovoljeni su svi kriteriji, a posebno se ističu u promišljanju aktivnosti prilagođenim dječjim mogućnostima i interesima. Projekt je planiran i prikazan tako da je vidljivo dijete i njegov proces učenja kroz igru i istraživanje. Također, posebno se ističe suradnja s roditeljima u postizanju zajedničkog cilja vezanog uz dentalno zdravlje djece, s naglaskom na kreativne digitalne sadržaje za djecu i roditelje.
Abeceda zdravog odrastanja - 2023/2024 - 1. mjesto - DV Karlovac

2. mjesto - DV Konjščina - odgojna skupina ŽabiceDrugo mjesto pripalo je Dječjem vrtiću Konjščina i odgojnoj skupini Žabice pod vodstvom odgojiteljica Natalije Mikulčić, Mirele Antonine i Kristine Tahija Cvetko, a žiri je ovim riječima nagradio njihov trud u prikazu projektnog zadatka: Vidljiva je i dobro prikazana važnost teme za skupinu, a osobito inicijativa i angažman djece u odabiru i provođenju projektnih aktivnosti. Osobito je vidljiv utjecaj projektnih aktivnosti na razvoj znatiželje i kreativnosti kod djece. Posebno se ističu što su poticali i razvoj svih kompetencija djece, ne samo dentalne higijene, već razvoj digitalnih kompetencija djece, prezentacijskih vještina i na kraju, najvažnije kompetencije UČITI KAKO UČITI.
Abeceda zdravog odrastanja - 2023/2024 - 2. mjesto - DV Konjščina

3. mjesto - DV Ploče - odgojna skupina BubamareTreće nagrađeni projektni rad je onaj Dječjeg vrtića Ploče, odgojne skupine Bubamare, pod vodstvom odgojiteljica Željane Radonić i Marine Kuran. Naš žiri ih je pohvalio uz ove riječi: Vidljiv je kreativan pristup u planiranju projekta i provođenju etapa projekta, a posebno maksimalno korištenje projektnih aktivnosti za unaprjeđenje brige o zdravlju djece. Osobito se ističu mnogobrojne aktivnosti koje su planirane kako bi se tema istražila iz što više različitih perspektiva.Posebna vrijednost ovog projekta je širenje projektnog učenja i važnosti dentalne higijene i na članove obitelji i djecu drugih odgojnih skupina.
Abeceda zdravog odrastanja - 2023/2024 - 3. mjesto - DV Ploče

Čestitamo od srca svim nagrađenim vrtićima, njihovim odgojiteljima i svima koji su ih podržali u provedbi projektnog rada! Zahvaljujemo i svim ostalim vrtićima koji su sudjelovali i naučili projektno raditi s djecom uz pomoć naših mentorica Lane Kihas Pranjić i Sanje Sharairi.

Abeceda zdravog odrastanja nastavlja se u jesen 2024. s dvije nove projektne teme - zdrava prehrana i emocionalni razvoj djece rane i predškolske dobi. 

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje