×

Dentalna higijena i zdravlje zuba

Abeceda zdravog odrastanja

10.2023. - 03.2024.

"Abeceda zdravog odrastanja" je edukativno razvojni projekt kojim želimo promovirati stvaranje zdravih navika djece rane i predškolske dobi u važnim razvojnim područjima. Prva tema kojom se bavimo je dentalna higijena i zdravlje zuba.
Dentalna higijena i zdravlje zuba

Zainteresirani ste za temu dentalnog zdravlja djece?

Prijave za projektni rad s djecom u vrtićima su završile, no u svakom trenutku možete pogledati besplatne edukativne video sadržaje nastale u suradnji sa stručnjacima. Informirajte se i podučite djecu o pravilnom održavanju oralne higijene i zdravlja zubića! Imate li dodatnih pitanja, slobodno nam se javite.

Osnovne informacije

"Abeceda zdravog odrastanja" je edukativno-razvojni projekt u organizaciji edukativne platforme MliječniZub, koji potiče izgradnju zdravih navika kod djece kroz edukaciju svih sudionika u trokutu suradnje odgojitelj - roditelj - dijete, te će se provoditi tijekom pedagoške godine 2023./24. na području Republike Hrvatske.

Cilj projekta Abeceda zdravog odrastanja

Cilj projekta je podizanje kompetencija odgojitelja, stručnih suradnika vrtića i roditelja kroz različite edukativne formate, kao i učenje i usvajanje zdravih navika djece kroz projektni rad s odgojiteljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima.

Prva tema - dentalno zdravlje i higijenaPrva tema kojom se bavimo u okviru „Abecede zdravog odrastanja“ je dentalno zdravlje djece predškolske dobi. Mnogi smatraju da ozbiljnija briga za dentalno zdravlje započinje tek sa trajnim zubima, ali to nije točno. Održavanje dentalnog zdravlja trajnih zuba započinje pravilnom i redovitom higijenom mliječnih zuba.

Pravilna tehnika pranja zuba najvažniji je korak u prevenciji i sprječavanju nastanka karijesa, a odrasli su djeci u tome glavni uzor. Cilj ovih edukativnih sadržaja je upoznavanje odgojitelja s najnovijim stručnim spoznajama o važnosti očuvanja mliječnih zuba (ali i trajnih), prevenciji karijesa, pravilnom provođenju oralne higijene, zdravoj prehrani i ostalim vezanim temama, kako bi ih adekvatno mogli prenijeti roditeljima i djeci.

Pokrovitelj teme je Curaprox - švicarski stručnjak za oralno zdravlje, čija je misija pomoći ostvariti doživotno zdravlje zuba i desni kod djece i odraslih. Zdrave navike se stječu od malih nogu i upravo s tim ciljem Curaprox provodi brojne edukacije pravilnog održavanja zdravlja zuba i desni koje vode licencirani dentalni stručnjaci.

Faze provedbePrvi projektni ciklus „Abecede zdravog odrastanja“ će trajati od listopada 2023. do ožujka 2024. i odvijat će se u tri faze:

 • 1. Faza: Online edukacija odgojitelja i roditelja - besplatna video predavanja na temu važnosti i održavanja oralne higijene
 • 2. Faza: Edukacija djece kroz projektni rad - projektno učenje djece s odgojiteljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima
 • 3. Faza: Nagradni natječaj - nagrađivanje najbolje izvedenih projektnih radova te proglašenje pobjednika na konferenciji MliječniZub

Tko može sudjelovati?

U projektu mogu sudjelovati odgojne skupine djece između 5 i 7 godina starosti u svim dječjim vrtićima, odnosno registriranim obrtima za čuvanje djece koji imaju sjedište na području Republike Hrvatske.

Kako se prijaviti?

Prijave za sudjelovanje izvršavaju odgojitelji vrtićkih skupina koji će tijekom provedbe biti u ulozi voditelja/koordinatora projektnih aktivnosti, po potrebi uz podršku stručnih suradnika (pedagog, psiholog, zdravstveni voditelj).

Prijava se vrši ispunjavanjem prijavnog obrasca, zaključno do 15. listopada 2023. Po isteku roka za prijavu svi prijavljeni će dobiti dodatne informacije vezane za realizaciju projektnih aktivnosti.

Program

Educirajte se - pogledajte besplatna video predavanja

Iznimno je važno da djeca u prvim godinama života usvoje osnove pravilne dentalne higijene i steknu temelje zdravih navika. Na nama odraslima (roditeljima i odgojiteljima) je da se educiramo o ovoj temi i pomognemo našim mališanima.

Pripremili smo vam nekoliko kratkih predavanja o oralnom zdravlju i higijeni kod djece, u suradnji s vodećim stručnjacima dentalne medicine:

 • prof. dr. sc. Hrvoje Jurić - predstojnik zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
 • Kaja Gmaz, dr. med. dent. - voditeljica edukativnih radionica ,,Naučimo pravilno četkati zube'' u vrtićima grada Velika Gorica

Cilj ovih edukativnih sadržaja je upoznavanje odgojitelja s najnovijim stručnim spoznajama o važnosti očuvanja mliječnih zuba, prevenciji karijesa, pravilnom izvođenju oralne higijene, zdravoj prehrani i ostalim vezanim temama, kako bi ih adekvatno mogli prenijeti roditeljima i djeci.

Razgovarajte s roditeljima - podijelite iskustvaZnanje je moćnije kada se dijeli. Stoga odgojiteljima predlažemo da upute roditelje na ove korisne i besplatne edukativne sadržaje. Osim toga, preporučamo organiziranje tematskog roditeljskog sastanka, ili barem uvrštavanje teme dentalne higijene djece na dnevni red redovnog roditeljskog sastanka.

Porazgovarajte s roditeljima o njihovim stajalištima o dentalnom zdravlju djece, ispitajte njihove stavove i navike: koliko često djeca peru zube, četkaju li zube sama ili uz njihovu pomoć i nadzor, jesu li već posjetili stomatologa...

Razgovarajte s djecom - ispitajte interese i navike

Osim razgovora s roditeljima, svakako predlažemo i razgovor s djecom u skupini. Saznajte znaju li zašto je važno redovito i pravilno prati zube, znaju li koja je hrana dobra, a koja loša za zubiće, kako im roditelji pomažu, jesu li čuli za Grica i Greca, Zubić vilu…

Poznato je da djeca najbolje usvajaju nova znanja kroz rad i učenje putem projekata. Upravo zato pozivamo vas da djeci u svojoj odgojno obrazovnoj skupini ponudite mogućnost rada na projektu vezanom za zdravlje i higijenu zuba.

Ispitajte interes djece i predložite projektni rad

U razgovoru s djecom istražite pokazuju li interes za temu dentalnog zdravlja. Koja pitanje postavljaju, koji aspekti ih najviše zanimaju, jesu li zainteresirani za daljnje istraživanje i traženje odgovora? Ukoliko uočite dovoljan interes, inicirajte projektni rad na ovu temu.

Tko može sudjelovati?U projektnom radu mogu sudjelovati djeca u dobi od 5 do 7 godina starosti, u okviru svojih odgojnih skupina.

Rok za provedbuProjektni rad će se provoditi u vremenu od 16. listopada 2023. do 16. veljače 2024. Pedagoška projektna dokumentacija i završne prezentacije projektnih aktivnosti prijavljenih vrtića zaprimat će se zaključno s 29. veljače 2024., na temelju kojih će se izvršiti ocjenjivanje prema utvrđenim kriterijima.

Primjeri mogućih aktivnostiNeki od primjera projektnih aktivnosti vezanih za temu Dentalnog zdravlja djece koji vam mogu poslužiti kao ideja, ali ne i obveza su:

 • simboličke igre posjeta zubaru
 • dramske i glazbene igre: osmišljavanje pjesmica, igranje predstava i igrokaza, itd.
 • likovne aktivnosti, audio vizualne umjetnosti
 • čitanje slikovnica i priča, gledanje tematskih video zapisa, crtanih filmova
 • suradnje izvan ustanove, npr. odlazak u zubarsku ordinaciju ili posjeta zubara vrtiću
 • razgovor o zdravoj i nezdravoj hrani, itd.

Ne brinite, pružamo vam podršku!Za vrijeme trajanja projektnih aktivnosti svim prijavljenim vrtićima MliječniZub će osigurati mentorstvo i podršku od strane pedagoških stručnjaka u provođenju projekta.

Odabir najboljih projektnih radovaStručno povjerenstvo edukativne platforme MliječniZub i predstavnik partnera u projektu (Curaprox) na temelju pristiglih prijava i dokumentiranih projektnih radova provest će ocjenjivanje početkom ožujka 2023., na način da će pregledati svaki prijavljeni projekt te ga vrednovati. Tri najkvalitetnije provedena projekta koji prikupe najveći broj bodova bit će javno predstavljena na konferenciji MliječniZub u travnju 2024. u Zagrebu te nagrađena nagradama.


Nagrade1. mjesto

 • donacija vrtiću (vrtićkoj skupini) u iznosu od 1.500,00 eura za nabavu potrebne didaktičke i ostale opreme
 • edukacija Mliječni Zub „Online pedagoška akademija“ za deset polaznika u vrijednosti 790,00 eura
 • poklon bon koordinatorima (odgojiteljima) vrtićke skupine, svaki u vrijednosti od 200,00 eura
 • poklon paket Curaprox proizvoda

2. mjesto

 • Izlet s posjetom Muzeju čokolade u Zagrebu (za vrtić udaljen do 200 km od Zagreba) ili posjetom najbližem kazalištu za djecu (za vrtić udaljen više od 200 km od Zagreba). U nagradu su uključene ulaznice za muzej/kazalište za nagrađenu odgojnu skupinu te prijevoz autobusom od vrtića do muzeja/kazališta
 • edukacija Mliječni Zub „Online pedagoška akademija“ za tri polaznika u vrijednosti 590,00 eura
 • poklon paket Curaprox proizvoda

3. mjesto

 • edukacija Mliječni Zub „Online pedagoška akademija“ za tri polaznika u vrijednosti 590,00 eura
 • poklon paket Curaprox proizvoda
Dentalna higijena i zdravlje zuba

Zainteresirani ste za temu dentalnog zdravlja djece?

Prijave za projektni rad s djecom u vrtićima su završile, no u svakom trenutku možete pogledati besplatne edukativne video sadržaje nastale u suradnji sa stručnjacima. Informirajte se i podučite djecu o pravilnom održavanju oralne higijene i zdravlja zubića! Imate li dodatnih pitanja, slobodno nam se javite.