×

Predavanje za roditelje: Zašto je važno očuvati mliječne zube?

Mliječni Zub i Curaprox donose vam seriju edukativnih video sadržaja o tome kako stvoriti zdravu naviku redovnog četkanja zuba djece od najmlađe dobi, kako zdrava prehrana utječe može pomoći u očuvanju mliječnih zubića, te kako naučiti pravilnu tehniku četkanja uz odgovarajuće četkice i paste za zube
Hrvoje Jurić
Hrvoje Jurić
Foto: Mlijecni Zub

Edukativna platforma Mliječni Zub i partner Curaprox, lider u području edukacije o zdravlju zuba i desni kod djece i odraslih, u sklopu projekta Abeceda zdravog odrastanja, poklanjaju vam vrijedan edukativan sadržaj nastao u suradnji s vodećim stručnjacima dentalne medicine. Kroz seriju od nekoliko kraćih video predavanja upoznat ćete se s osnovama očuvanja i zaštite zuba djece od najranije dobi te naučiti kako potaknuti najmlađe na pravilnu i redovnu higijenu mliječnih zuba, koji su osnova za rast i razvoj trajnih zuba.

Zašto su mliječni zubići važni?

Početak njege mliječnih zuba počinje izbijanjem prvog zubića kod beba i nastavlja se skroz do pubertetske dobi. Kako bi osigurali zdravlje mliječnih i trajnih zuba, prije svega važno ih je svakodnevno mehanički pravilno čistiti uz uporabu paste za zube s fluorom. 

Česta zabluda je da se mliječni zubi ne trebaju čuvati jer će ionako ispasti. Karijes na mliječnim zubima uzrokuje jednaku bol kao i kod trajnih zuba, jednake komplikacije, oticanje, nepotrebnu primjenu antibiotika... Mala djeca koja u ranoj dobi steknu takva negativna iskustva često razvijaju strah od zubarske ambulante te ih je kasnije sve teže motivirati na redovan odlazak stomatologu. Lakše je spriječiti nego liječiti!

U prvom edukativnom predavanju o važnosti očuvanja mliječnih zubi, prof.dr.sc. Hrvoje Jurić naglašava važnost svakodnevnog četkanja zubi kako bi se izbjegao zubni karijes. 

Kod djece s nesaniranim zubnim karijesom postoji povećana sklonost različitim infekcijama.

Važno je znati da bakterije određenih sojeva sudjeluju u stvaranju zubnih naslaga koje će smanjiti lokalnu pH vrijednost na površini zuba. Kada bakterije dođu do šećera, odnosno ugljikohidrata, proizvode kiseline koje smanjuju pH. U tom slučaju dolazi do gubitka minerala iz zuba te ujedno i degradacije tvrdih zubnih tkiva.

 

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje