×

Primjer iz prakse: od dječje znatiželje do Festivala održivog razvoja

Projekt na temu održivosti bio je inciran od strane djece, a rezultirao je Festivalom održivog razvoja. Proveden je u mješovitoj skupini Dječjeg vrtića Cipelica u Čakovcu uz pomoć odgojiteljica i stručnih suradnika.
Eleonora Glavina
Eleonora Glavina
Foto: Mliječni Zub

Projekt pod nazivom „To što vidiš nije smeće jer u prirodi se sve okreće“ proveden je u skupini Delfinići iz Dječjeg vrtića Cipelica u Čakovcu. Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog savjetnik, u istoimenom predavanju objašnjava sve glavne etape projekta, popraćene foto i video dokumentacijom. Djeca ove mješovite skupine sama su inicirala projekt, počevši s raspravom o recikliranju.

Do rasprave je došlo jer je čistačica čisteći prostor njihovog dnevnog boravka sasvim slučajno promijenila raspored reciklažnim kantama. Zbog toga su neka djeca krivo odložila smeće te su zaključila da se moraju dogovoriti s čistačicama kakav će biti raspored kanti. Ujedno, djeca su primijetila promjenu, komentirala, otvorila raspravu, dala poticaj, započela priču… a odgojiteljice i stručni suradnici su se uključili i pomogli im u širenju njihovih znanja.

Recikliranje
Odgojiteljice i stručni suradnici željeli su uključiti i roditelje u svoj projekt na način da su osmislili upitnik koji je trebao pružiti uvid u to kako roditelji vide svoju djecu kada je u pitanju održivi razvoj. Željeli su da roditelji budu podrška u provođenju aktivnosti, ali ih je zanimao i stav roditelja i djece, njihova znanja i interesi. 

Fotografije koje su pristigle skupa s odgovorima iz upitnika, pokazale su da djeca zamjećuju:

  • Pseći izmet na pločnicima– zašto to?
  • Problem viška hrane – što s njom?
  • Problem viška odjeće – što s tim?

U provedenom istraživanju bilo je vidljivo da roditelji održivost gledaju samo kroz ekološki aspekt i da smatraju kako vrtić ima važnu ulogu u promicanju vrijednosti održivog razvoja i odgovornosti za stvaranje održive budućnosti. Vođene glavnom problematikom koja su se iskristalizirala provedenim istraživanjem, odgojiteljice su u suradnji s djecom pokrenule cijeli projekt pod nazivom "To što vidiš nije smeće jer u prirodi se sve okreće", u kojem su obuhvatile sva tri problema koja su mučila djecu.
Sistemsko razmišljanje za lakše svladavanje problema

U želji da pomognu djeci i usmjere ih prema traženim odgovorima, odgojiteljice i stručni suradnici su se poslužili sistemskim razmišljanjem koje je suprotno od linearnog i polazi od toga da je sve povezano u sisteme i da svaka promjena u jednom dijelu uzrokuje promjene u drugom dijelu. Ključne etape sistemskog mišljenja tijekom projekta bile su: uočavanje problema, kako djeluje na nas / druge / zajednicu, širina problema i što možemo učiniti da riješimo problem.

U pokušaju rješavanja problema s psećim izmetom na pločnicima, skupina Delfinići uspjela je dogovoriti susret s gradonačelnicom Čakovca. Na njihovu zamolbu, poklonila im je kantu u koju će šetači pasa odlagati pseći izmet, a koja je bila postavljena ispred samog vrtića.  

Druga tema projekta bila je problematika viška hrane. I ovaj dio projekta potaknuli su roditelji i djeca svojim fotografijama. Na ovu temu djeca su u vrtiću davala prijedloge kako se sve može iskoristiti hrana, svjesni činjenice da kada bacamo hranu bacamo i novac. U suradnji s odgojiteljicama napravili su plakat kojim su željeli cijelom vrtiću pokazati koje su sve mogućnosti zbrinjavanja viška hrane.

Treći dio projekta bio je dio vezan za tekstil i održivost jer je stiglo puno fotografija i na tu temu. Što s odjećom koju su djeca prerasla? Što s tekstilom koji nije za nošenje? Što s ostacima vune? Inspirirani suradnjom sa Socijalnom zadrugom HUMANA NOVA u vrtiću je organizirana i kreativna radionica recikliranja tekstila.

Cijeli projekt rezultirao je organizacijom Festivala održivog razvoja, a proces provođenja projekta i rezultat projekta osnažili su djecu da se nastave aktivno baviti primjenom održivih vrijednosti za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Navedeno predavanje dio je 2. modula „Odgoj za održivi razvoj“ koje sadrži još mnogo edukativnih sadržaja. Ako još uvijek niste polaznik Mliječni Zub Online pedagoške akademije, javite nam se za više informacija na info@mlijecnizub.hr. 

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje