×

Predavanje za roditelje: Kako kod djece stvoriti naviku redovitog pranja zuba?

U drugom predavanju o važnosti očuvanja mliječnih zubića, prof.dr.sc. Hrvoje Jurić savjetuje roditelje i odgojitelje o jednostavnim i vrlo važnim navikama koje se stječu od najranijeg djetinjstva, a izuzetno su važne za očuvanje zdravlja zubne šupljine.
prof.dr.sc. Hrvoje Jurić
prof.dr.sc. Hrvoje Jurić
Foto: Mliječni Zub

U sklopu projekta Abeceda zdravog odrastanja koji provode Mliječni Zub i Curaprox, seriju edukativnih video predavanja nastavljamo s temom učenja djece redovnoj i pravilnoj oralnoj higijeni od najranijeg djetinjstva. Vrijedne savjete o važnosti i očuvanju mliječnih zubića donosi prof.dr.sc. Hrvoje Jurić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.
Važnost četkanja zubi već od prve godine života

Usvajanje zdravih navika važno je poticati od najranije dobi, a najveća odgovornost upravo je na roditeljima i svima onima koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece. 

Najvrjedniji preventivni postupak u očuvanju mliječnih zubi je svakodnevno četkanje zuba pastom koja sadrži fluoride. Ispravno dozirani fluoridi u pasti za zube izuzetno su važni jer uspostavljaju balans između minerala koji će osigurati sprječavanje nastanka karijesa. Uvođenje paste za zube treba uvesti najkasnije s godinu dana starosti djeteta, a ispravno četkanje potrebno je provoditi dva puta dnevno, i to u trajanju od tri minute. 

Budući da djeca često imitiraju roditelje, najbolje bi bilo večernje četkanje provesti zajednički, u krugu obitelji. Na ovako jednostavan način stvorit ćete zdrave navike unutar obitelji, a ujedno ćete imati nadzor nad četkanjem zubi svojeg djeteta, obzirom da se nadzirano četkanje preporučuje skroz do puberteta. Manualna spretnost male djece je minimalna, pa iako je dobro da dijete stvara zdrave navike i samo četka zubiće, nužno je da roditelji to četkanje poprave kroz narednih 30 - 60 sekundi.

Zdravi mliječni zubi osiguravaju zdravo okruženje za nicanje trajnih nasljednika.

Do treće godine života dijete bi trebalo imati 20 zubi, a važnost mliječnih zuba je vidljiva pri navikavanju na tvrdu hranu, učinkovito žvakanje i prijenos žvačnih sila na okolno koštano tkivo i na mišiće koji će pri tome osigurati učinkoviti rast čeljusti. Mliječni zubići su također važni za učenje pravilnoj artikulaciji, za estetiku odnosno funkciju te čuvanje mjesta za trajne zube. 

Zdravlje usne šupljine neodvojivo je od općeg zdravlja, a svim roditeljima i odgojiteljima preporuča se da prouče nacionalne standarde za program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, na stranici HZJZ.HR

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje