×

Online pedagoška akademija 2023/2024

Online predavanje

Obrazovanje u ranom djetinjstvu za održivost

Današnji način života nije održiv, a predavanjem će se dati uvid u Obrazovanje za održivi razvoj.
Online pedagoška akademija 2023/2024

Pristup edukaciji omogućen je samo registriranim korisnicima!

Pristup sadržaju ovog edukacijskog programa moguć je samo korisnicima koji su platili kotizaciju. Ukoliko trebate dodatne informacije - kliknite pošalji upit. Ako već imate kotizaciju - prijavite se kako biste mogli pristupiti sadržaju edukacije!

Predavanje pokriva različite perspektive, a započinje kratkom lekcijom iz povijesti o planetu Zemlji. Analizirajući sadašnje vrijeme u svjetlu postojanja planeta, bit ćemo spremni shvatiti da sada živimo u izuzetnim vremenima. Ovaj dio predavanja također uključuje osvrt na istraživanje koje govori o tome kako a koje su proveli Hans Rosling, Johan Rockström i Kate Raworth. Predavanje završava referencom na najnovija izvješća sa sastanaka COP-a (Conferences of the Parties) i IPCC-a (Intergovernmental Panel on Climate Change) i razmišljanjem o tome zašto je potrebno preorijentiranje prema održivosti.

Drugi dio predavanja dublje proučava što održivi razvoj može značiti danas. Postoje definicije od UN-a i organizacija povezanih s UN-om, iz istraživanja, ali i od male djece. UN-ovi ciljevi održivog razvoja (2015) će također biti uskoro predstavljeni. Postoje različite dimenzije Obrazovanja za održivi razvoj (Education for Sustainable Development, ESD), a započinjemo dimenzijom zaštite okoliša. Ova je dimenzija vrlo bliska ranom odgoju i obrazovanju (Early Childhood Education, ECE), jer po tradiciji puno radimo s prirodom, biljkama i životinjama. ESD je poduzimanje sljedećeg koraka, od biologije do ekologije i održivog razvoja.

U trećem dijelu fokus je na ekonomskoj dimenziji održivosti. Ova dimenzija nije toliko vidljiva u ranom obrazovanju, a pokazivanjem kako su ekonomske perspektive prisutne u svakodnevnom životu u predškolskim ustanovama, ova se dimenzija može u potpunosti integrirati. U praksi postoji mnogo stvari koje treba učiniti, a koje će se uvesti uz pomoć modela 7R.s (OMEP, 2012).

U četvrtom dijelu fokus je na društvenu i kulturnu dimenziju održivog razvoja. Ova je dimenzija također dobro poznata u ECE-u, gdje Konvencija UN-a o pravima djeteta (1989.) uokviruje cijeli rad. Društvena i kulturna dimenzija temeljna je u ranom obrazovanju, gdje se mala djeca aktivno igraju i druže, usvajaju i razvijaju kulturu te sudjeluju u društvu. Ističe se pravo djece da sudjeluju u planiranju i donošenju odluka koje su važne u njihovim životima.

U petom dijelu pojašnjena je politička dimenzija. Rad s ESD-om teži preusmjeravanju na održivu kulturu u predškolskim ustanovama, što je podržano usvajanjem holističkog pristupa ESD-u. Integracijom četiriju dimenzija lakše je poduzeti radnje za transformativne promjene u ECE-u. Sve će biti ilustrirano primjerima iz cijelog svijeta, točnije nekim projektima koji su osvojili ESD nagradu iz godišnjeg natjecanja OMEP ESD Award.

U završnom dijelu predavanja predstavljena su dva alata koji su od pomoći u procesu započinjanja. ESD za transformativnu promjenu lakše je izvesti ako cijelo osoblje, ravnatelj, učitelji i drugi, sudjeluju i slažu se oko toga koje korake poduzeti u vašoj predškolskoj ustanovi. Predstavljena je i OMEP ljestvica ocjenjivanja OMEP ESD, koja je alat za obuku tijekom rada gdje svi uključeni mogu razviti zajedničko razumijevanje održivog razvoja i na temelju toga raspravljati o tome koje akcije poduzeti. Osim toga, tu je i besplatni online tečaj ODRŽIVOST OD POČETKA – ESD za ECE. Ovaj tečaj dostupan je kao aplikacija na telefonu i pristupačan je način za početak rada s OOR-om: uključuje aktivnosti s djecom, a iskustvo govori da je uključivanje djece jamstvo za uspješan projekt.

Online pedagoška akademija 2023/2024

Pristup edukaciji omogućen je samo registriranim korisnicima!

Pristup sadržaju ovog edukacijskog programa moguć je samo korisnicima koji su platili kotizaciju. Ukoliko trebate dodatne informacije - kliknite pošalji upit. Ako već imate kotizaciju - prijavite se kako biste mogli pristupiti sadržaju edukacije!