×

Kompetencije djeteta novog doba

Predavači

Petra Matković

Petra Matković radi u privatnom DV Mali istraživač, gdje je voditeljica jednog od dva objekta i ima status odgajatelja mentora.  
Petra Matković
Petra Matković

Prijavi se za newsletter!

Nemojte propustiti važne novosti i stručne edukativne sadržaje za roditelje i odgojitelje

Petra Matković i radi u privatnom DV Mali istraživač od njegovog osnutka prije pet godina. U vrtiću je voditelj jednog od dva objekta i ima status odgajatelja mentora. Prije osnutka vrtića radila je u DV Izvor u kojemu se zaposlila odmah po završetku redovnog školovanja za odgajatelje. Tamo je bila i mentor studentima predškolskog odgoja jer je DV Izvor bio vježbaonica Učiteljskog fakulteta iz predmeta metodike hrvatskoga jezika. Mogućnošću rada upravo tamo ostvarili su se njeni studentski ideali, budući Izvor unatrag više desetljeća njeguje humanistički pristup odgojno obrazovnoj praksi.

Tadašnja ravnateljica vrtića odlučla je otvoriti privatni vrtić, pa je Petra zajedno sa pedagoginjom i dvije kolegice nastavila razvijati praksu u DV Mali istraživač. Mali istraživač živi u istome humanističkom usmjerenju, ali su ga nastavile razvijati dalje prema njihovim uvjerenjima. Zajednička poveznica ovih vrtića je u načinu rada, u otvorenoj organizaciji i individualnom pristupu prvenstveno djetetu, a i ostalim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa.

Još od studija privlačio ju je svijet priča, pa se i dalje nastavila time baviti. Dalje se educirala i počela voditi dramsku skupinu koja je organizirana kao kraći program u vrtiću. Osim priča, voli i prirodne znanosti i pokušava djeci i u njih dati uvid. Tu, njenu drugu ljubav, vuče još od srednje škole, jer je ona bila prirodoslovno-matematičkog usmjerenja.

Majka je djevojčice-djevojke od jedanaest godina i dječaka od devet godina. Oboje djele njezin životni otvoreni pristup, iako potpuno suprotnih temperamenata, a nastoji ih odgojiti da budu uvijek vjerni sebi imajući puno poštovanje prema drugima.

Predavači